Varför behöver jag ett babynest?

Under de senaste åren har babynests blivit en produkt som står överst på väntandes föräldrars önskelista. Det finns mängder av olika alternativ, typer och varianter på marknaden. Men varför behöver jag ett babynest och vad finns det för risker?

Hur använder man ett babynest?

Babynest har tagits fram, bland annat för att små bebisar rekommenderas att sova på rygg under den första tiden. Studier visar nämligen att om barnet ligger på rygg så minskar man risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS). I ett babynest placeras barnet på rygg och möjligheten att vända sig över till magläge begränsas.

najell sleepcarrier sage greenMånga föräldrar väljer att samsova i föräldrarnas säng och då är det viktigt att barnet har en egen yta för att undvika att barnet kommer i kläm. Samsovning rekommenderas vanligtvis inte av vårdpersonal, men ett babynest hjälper till att hålla barnet på plats i sängen. Att hålla barnet på samma plats i sängen gör det mindre troligt att du rullar över barnet när du sover eller att ditt täcke hamnar över barnets ansikte.

Även om barnet ligger i sin egen säng, upplever många föräldrar att barnet känner sig tryggare i ett ombonat babynest, då det är en trygg och säker miljö som påminner om mammans livmoder. Samtidigt ger det barnet en välbekant miljö, oavsett om barnet befinner sig hemma eller på en ny plats. Därför är det bra att välja ett babynest som är lätt att flytta och enkelt att ta med sig.

Finns det några risker?

Eftersom babynest fortfarande en relativt ny produkt på marknaden i förhållande till många andra babyprodukter, finns det idag ingen specifik säkerhetsstandard som reglerar och säkerställer att det babynestet du köper är säkert. Däremot går det att testa produkten utifrån andra standarder, såsom för babyliftar och madrasser. Det pågår ett arbete för att skapa en standardisering inom EU för denna typen av produkter. Dessa kommer att hjälpa föräldrar att göra säkra val när de köper ett babynest.

Alltför mjuk botten och för mjuka kanter kan innebära en kvävningsrisk. Denna kvävningsrisk uppstår om barnet trycks emot det mjuka materialet med ansiktet och har svårt att på egen hand byta position. 

Najell’s babynest SleepCarrier utvecklades för att vara ett säkrare babynest. Långsidorna är klädda i airmesh som är möjligt att andas igenom. Madrassen är bekväm men den är inte supermjuk, utan av en fastare modell vilket gör att barnet omöjligt kan borra ansiktet i den. Najells babynest SleepCarrier är testad och uppfyller EU:s säkerhetsstandarder EN-1466:2014 för mjukliftar och EN-26890:2017 för madrasser för barnsängar och spjälsängar. Detta gör Najell SleepCarrier till ett säkert alternativ för ditt barn att sova i.

Vad ska man tänka på när man köper ett babynest?

  • Säkerheten, är babynestet säkerhetstestad på något vis?
  • Hur länge kan du använda den? Babynest finns i olika storlekar. Man vill att det ska passa för nyfödda, men även storleksanpassa babynestet i takt med att barnet växer.
  • Är produkten eko? Textilier för barn ska vara Öko-tex standard 100 produktklass 1 certifierade, så du vet att materialen inte innehåller skadliga kemikalier och därmed säkra för din bebis.
  • Har produkten flera användningsområden? Om babynestet har fler än 1 funktion kan du använda den längre och spara pengar och utrymme/plats genom att bara köpa en produkt istället för 4.

Najell’s babynest “SleepCarrier” är säkerhetstestad och alla material är Öko-Tex standard 100 produktklass 1 certifierade. Du kan enkelt justera sidorna på babynestet så att det passar ditt växande barn. Genom att justera ut sidorna till max får du en platt lekmatta. De smidiga handtagen och selen gör att du kan transportera ditt sovande barn utan att riskera att ditt barn vaknar. Vi kallar det för ett smartare babynest!