Varför behöver jag ett babynest?

Under de senaste åren har babynest gått från en icke-produkt till en produkt som står överst på väntandes föräldrars önskelista. Det finns mängder av olika alternativ och utseende. Men varför behöver jag ett babynest och vad finns det för risker?

Hur använder man ett babynest?

Babynest har tagits fram, bland annat, för att den första tiden rekommenderas barn att sova på rygg. Studier visar, att om barnet ligger på rygg så minskar man risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS). I ett babynest placeras barnet på rygg och möjligheten att vända sig över till magläge begränsas.

babynest med handtagMånga föräldrar väljer att samsova i föräldrarnas säng och då är det viktigt att barnet har en egen yta för att undvika att barnet kommer i kläm. Samsovning rekommenderas vanligtvis inte av vårdpersonal, men ett babynest hjälper till att hålla barnet på plats i sängen. Att hålla barnet på samma plats i sängen gör det mindre troligt att du rullar över barnet när du sover eller att ditt täcke hamnar över barnets ansikte.

Även om barnet ligger i sin egen säng, upplever många föräldrar att barnet känner sig tryggare i ett ombonat babynest, en trång miljö som liknar livmodern. Samtidigt ger det barnet en välbekant miljö trots att barnet befinner sig på en ny plats. Därför är det bra att välja ett babynest som är lätt att flytta och enkelt att ta med sig.

Men vad är risken?

Eftersom babynest fortfarande en relativt ny produkt på marknaden, finns det idag ingen säkerhetsstandard som reglerar och säkerställer att det babynestet du köper är säkert. Alltför mjuk botten och för mjuka kanter kan innebära en kvävningsrisk. Denna kvävningsrisk uppstår om barnet trycks emot det mjuka materialet med ansiktet och har svårt att på egen hand byta position.

Det pågår ett arbete för att skapa en standardisering inom EU för denna typen av produkter. Dessa kommer att hjälpa föräldrar att göra säkra val när de köper ett babynest.

Najell’s babynest SleepCarrier utvecklades bland annat för att vara ett säkrare babynest. Långsidorna är klädda i air mesh som är möjligt att andas igenom. Madrassen är bekväm men den är inte supermjuk, utan av en fastare modell vilket gör att barnet omöjligt kan borra ansiktet i den. SleepCarrier är säkerhetstestad för barn att sova i och för att flytta runt barn i genom säkerhetsstandarden för mjukliftar. Detta gör Najell SleepCarrier till ett säkert alternativ.

Vad ska man tänka på när man köper ett babynest?

  • Säkerheten, är babynestet säkerhetstestad på någotvis?
    Hur länge kan du använda den? Babynest finns i olika storlekar. Man vill att det ska passa för nyfödda, men även storleksanpassa babynestet i takt med att barnet växer.
  • Eko. Textilier för barn ska vara Öko-tex standard 100 produktklass 1 certifierade, så du vet att materialen inte innehåller skadliga kemikalier och därmed säkra för din baby.
  • Flera användningsområden: Om babynestet har fler än 1 funktion kan du använda den längre och spara pengar och utrymme/plats genom att bara köpa en produkt istället för 4.

Najell’s babynest “SleepCarrier” är säkerhetstestad och alla material är Öko-Tex standard 100 produktklass 1 certifierade. Du kan enkelt justera sidorna på babynestet så att det passar ditt växande barn. Genom att justera ut sidorna till max får du en platt lekmatta. De smidiga handtagen och selen gör att du kan transportera ditt sovande barn utan att riskera att ditt barn vaknar. Vi kallar det för ett smartare babynest!